עצירות
עצירות היא הפרעה נפוצה בעיקר בקרב אלו המתמודדים עם תסמונת המעי הרגיז, אבל לא רק. היא יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מיני אופנים שונים, ולהתפתח מסיבות כאלו ואחרות.
עצירות מוגדרת כשיש פחות מ-3 יציאות בשבוע ו/או כשיש קושי ומאמץ בעת ההתרוקנות. ישנם אנשים שחווים תחושת עצירות גם אם התדירות תקינה אבל היציאות קשות ויבשות, או שישנה תחושת חוסר התרוקנות. לעיתים היציאה מלווה בהתכווצויות וכאבים בבטן.
מה זה עצירות?
במהלך עבודתי בקליניקה, אני נתקלת בלא מעט אנשים שלא מודעים לכך שהם מתמודדים עם עצירות. לעיתים זה משום שהם רגילים לכך רוב חייהם, ולעיתים מהסיבה שזה נושא לא מספיק מדובר.
ישנה עצירות שמופיעה לסירוגין, והיא נובעת לרוב בעקבות שינוי בשגרה (כמו נסיעות), שינוי בתזונה, מחלה חולפת כמו זיהום בדרכי הנשימה, או תרופות כגון אנטיביוטיקה ומשככי כאבים.
עצירות כרונית לעומת זאת, היא הפרעה מתמשכת שעלולה לגרור תסמינים כמו נפיחות בטנית, כאבים, אי נוחות, גזים, טחורים, פיסורה ועוד. במקרים נדירים יותר, יכולים להתפתח סיבוכים כמו חסימה במעי.
פחות מ-3 יציאות בשבוע
תחושת חוסר התרוקנות לאחר יציאה
קושי ומאמץ בעת ההתרוקנות
יציאות קשות ויבשות
נפיחות בטנית
חוסר תיאבון
התכווצויות וכאבי בטן
תסמינים של עצירות:
סיבות שיכולות לגרום לעצירות:
שינויים בשגרה - יציאות תקינות תלויות בקצב התכווצות סדיר של המעיים. זה בעצם חלק מה"שעון הפנימי״ של הגוף. סוג זה של עצירות אפשר לראות לעיתים אצל אנשים שעובדים במשמרות.
חוסר בנוזלים - תנועות מעיים תקינות לא יכולות להתבצע כראוי כשיש יובש במעיים. זה עלול לגרום לצואה להתייבש ולהתקע לאורך המעי.
תזונה לא מאוזנת - חוסר בסיבים תזונתיים, תזונה דלה ולא מגוונת , צריכת יתר של פחמימות ריקות ושל מזון מעובד.
חוסר בפעילות גופנית ואורח חיים יושבני.
דחיית ההליכה לשירותים - התעלמות מהדחף ללכת לשירותים גורמת לכך שהצואה תתייבש. בנוסף, התעלמות קבועה מהדחף הזה עלולה להפוך את הגוף לפחות רגיש לאותות הנורמליים שגורמים לנו ללכת לשירותים.
תרופות מסוימות - למשל תרופות נרקוטיות, תרופות נוגדות דיכאון, תוספי ברזל, חוסמי תעלות סידן ועוד.
הריון - פעולת ההורמונים, פעילות גופנית מופחתת ולחץ הרחם הגדל כנגד המעיים גורמים לעצירות במהלך ההריון.
גיל - עצירות שכיחה יותר בקרב מבוגרים. זה נובע ממספר גורמים, כולל התכווצויות מופחתות של שרירי המעי ושימוש קבוע בתרופות.
מחלה - תקופה של מחלה, במיוחד מחלה שגורמת לאשפוז ולמנוחה במיטה, גורמת בדרך כלל לעצירות. הגורמים כוללים שינוי בשגרה, צריכת מזון מופחתת, כאבים (במיוחד לאחר ניתוחי בטן), ותרופות לשיכוך כאבים כמו מורפיום.
סטרס - מתח נפשי מתמשך עלול להחליש את מערכות הגוף השונות ולגרום בין היתר לעצירות. ברמה ההוליסטית, יש קשר ישיר בין המצב הרגשי שלנו לבין תסמינים במערכת העיכול.
מחלות/הפרעות רקע - עצירות יכול להיות תסמין נלווה להפרעות כמו קרוהן, קוליטיס, תסמונת המעי הרגיז, תת פעילות בלוטת התריס ועוד.
טיפול מערבי בעצירות:
הטיפול משתנה בהתאם לסיבת העצירות, למשל אם מדובר בתת פעילות בלוטת התריס אז הטיפול התרופתי יתמקד באיזון הורמוני הבלוטה. הטיפול הישיר בעצירות עלול לכלול תכשירים שונים כמו משלשלים, סיבים ותכשירים ממריצי מעיים למיניהם.
טיפול טבעי בעצירות:
אני מוצאת שטיפול הוליסטי, כזה המתייחס לגוף ולנפש כשלם, הוא הטיפול היעיל ביותר לעצירות. הטיפול בעצירות אצלי בקליניקה פועל בכמה מישורים שונים, כאשר כל אחד מהם מותאם אישית למטופל אחרי תשאול מעמיק והבנת שורש הבעיה:
תזונה- התאמת טיפול תזונתי אישי לטיפול בעצירות ומניעת הופעתה בעתיד.
דיקור- איזון פנימי של האדם יביא לכך שמערכות הגוף שלו יעבדו בצורה טובה יותר.
צמחי מרפא ותוספים- לעיתים ניתן לשלב עבודה של צמחים או תוספים אשר מותאמים אישית בהתאם לסיבת הופעת העצירות.
המלצות לשינויים והתאמות באורח החיים- כמו למשל סוג ותדירות הפעילות הגופנית שאותה מבצע/ת המטופל/ת.
מצב אידיאלי מבחינתי הוא כזה שבו המטופל/ת לומד/ת לטפל בעצמו/ה מבלי לפתח תלות בחומרים או עזרים חיצוניים לטווח הארוך.