
לנהל חיי חברה עם IBS (מעי רגיז)
חיי החברה שלנו מלאים בחוויות מהנות כמו טיולים בחיק הטבע, יציאה למסעדות וחגיגת אירועים משפחתיים, אך עבור אנשים המתמודדים עם תסמונת המעי הרגיז (רגיש) אלו עלולות להיות התמודדויות מאתגרות.
תסמונת המעי הרגיז, היא בעיה שכיחה המשפיעה על כ-1 מתוך 5 אנשים בשלב מסוים במהלך חייהם. מדובר בהפרעה כרונית במערכת העיכול המתבטאת בתסמינים הנעים בין אי נעימות פיזית למצוקה רגשית. היא מתייחסת למגוון סימפטומים הקשורים במערכת העיכול - כאבי בטן, גזים, נפיחות בטנית, עצירויות ושלשולים, לצד מאפיינים נפשיים כמו חרדה ודיכאון.
חיי חברה לצד התמודדות עם IBS
לאורך השנים, הבחנתי שכאשר מתייחסים ל- IBS, הדגש העיקרי מופנה כלפי התסמינים הפיזיים בלבד, בעוד שהמרכיב הרגשי הוא חלק בלתי נפרד מההתמודדות, ולעיתים אף נוטה להשפיע על ההתפתחות של תסמונת זו. אצל חלק רב מהמתמודדים עם IBS התסמינים מופיעים באופן בלתי צפוי, מצב שעלול להוביל לחרדה סביב מפגשים חברתיים, במיוחד אם מדובר במפגשים הכוללים אוכל. בנוסף לכך עשויים להתווסף אלמנטים של בושה והסתרה, אשר מגבירים את המצוקה החברתית. במקרים קיצוניים אנשים הסובלים מ- IBS עלולים להימנע בכלל מיציאה מהבית. מחקר משנת 2018 הראה כי התמודדות עם IBS מקושרת בשכיחות גבוהה לדיכאון וחרדה, ככל הנראה כתוצאה מאיכות חיים נמוכה יותר (בין היתר אתגרים בחיי החברה עלולים להוריד את איכות החיים). בעקבות הנתונים הללו ולאחר מפגשים רבים עם התופעה בקרב מטופלים בקליניקה, הבנתי את חשיבות העלאת המודעות החברתית כלפי הנושא ואת הצורך להציע כלים להתמודדות מורכבת זו.
אז מה אפשר לעשות?
קודם כל - אל תישארו עם זה לבד. כדאי לשתף את האנשים הקרובים אליכם, גם אם מדובר באדם או שניים. תמיכה מהסביבה הקרובה שלכם תוכל להוות תשתית ביטחון ולסייע ברגיעה.
כמו כן, התארגנות מבעוד מועד לקראת אירועים חברתיים יכולה גם היא להקל על ההרגשה הכללית ולתת מענה לדאגות שעולות מתוך האתגר.
אפשר לנהל שגרת חיים נוחה ונעימה, ולנהל חיי חברה משגשגים גם כשמתמודדים עם IBS
הנה כמה טיפים שיכולים להקל עליך.
תכנון קדימה:
להסתכל מראש על התפריט - לפני האירוע אתם יכולים להיכנס לאתר ולבחון את התפריט. כך תגיעו מוכנים והמתח יופחת לפני ובזמן האירוע.
להתקשר למסעדה / אולם האירועים - אם יש לכם שאלות לגבי מנות מסוימות ובקשות מיוחדות, מומלץ להתקשר מראש, לברר ולהסביר את מצבכם. זה יכול לחסוך מכם את תחושת המבוכה והתעסקות במהלך האירוע.
לאכול מראש - אם גיליתם שאין במקום אפשרויות מתאימות עבורכם, תדאגו להגיע לא רעבים. אפשר לאכול את עיקר הארוחה בבית ורק לנשנש בזמן האירוע.
תרגילי הרגעה - לעיתים קרובות מקור התסמינים הוא נפשי. לכן כדאי, כמה שניתן, להגיע רגועים ליום האירוע.. מומלץ לתרגל נשימות/ לצאת להליכה בים/ לעסוק בפעילות גופנית/ לישון מספיק לילה קודם.
לברר מראש מה התוכנית - אם לא הולכים למסעדה, אלא לאירוע ביתי או לפיקניק למשל, אל תהססו להתקשר למי שמארגן את זה ולהסביר את הסיטואציה. כך תוכלו להבין איך להתכונן לאירוע מראש.
תיק קטן - אפשר להכין תיק חירום קטן שיכיל בתוכו מגבונים, תחתונים להחלפה. כך תהיו מוכנים לכל מקרה.
תקשורת בריאה:
לשתף בתחושות - כדי לאפשר לחבריכם לתמוך ולהתחשב בכם, שתפו אותם במצבכם במהלך תכנון האירוע. במרבית המקרים זה לא יהווה בעיה כלל ועצם השיתוף עשוי לקרב ביניכם.
להציע תוכנית חלופית - אם הציעו תוכניות או מסעדות שפחות מתאימות לכם, אל תתביישו להציע אפשרויות אחרות.
בזמן האירוע:
בחירת מנות - בחרו את המנות שהכי מתאימות לכם מבין האפשרויות, אלו שהכי פחות יאתגרו את הבטן.
קצב האכילה - תאכלו לאט, תלעסו היטב את האוכל ותהיו מודעים לקצב הנשימה שלכם כדי לשמור על מצב של רגיעה.
אלכוהול - נסו להפחית בשתיית אלכוהול. במידה ובחרתם לשתות, לכו על האופציה שפחות מפעילה את הבטן שלכם (עבורי זה יין לבן מדולל בכמה קוביות קרח) ושתו על קיבה מלאה.
לבחון את המקום - כשאתם מגיעים, תעשו סיבוב קצר לבחון ולהכיר את המרחב, תבינו מראש איפה השירותים :)
בגדים נוחים - תגיעו בבגדים הנעימים לכם ולא לוחצים על הבטן.
בסופו של יום, תסמונת המעי ה(מ)רגיז, היא התמודדות לא פשוטה בכלל. אולם, תוכלו לנסות לגשת לאתגר מצוידים בהמלצות ובכוחות מחודשים. בין אם מדובר בפעולות שאתם יכולים לעשות לקראת האירועים או שיתוף הסביבה הקרובה שלכם. ניהול האירוע בצורה שקולה יותר עשוי לעזור לכם להשיג אפילו ולו במעט, תחושת ביטחון בתוך המצב. כל יציאה מאזור הנוחות עלולה להרגיש מאיימת תחילה, אך בעזרת הטיפים תוכלו ליצור לעצמכם מרחבים בהם יש יותר תחושת ודאות כדי לנהל את התסמונת ולא שהיא תנהל אתכם.