סטרס- איך לנהל אותו נכון
״סטרס״ הפך להיות אחד המונחים הכי מעצבים בעולמנו המערבי. מרוב שאנחנו משתמשים בו נדמה שאולי הוא כבר מאבד מהמשמעות שלו. אנסה לעשות קצת סדר.
מה זה בכלל סטרס ואיך הוא משפיע על הגוף שלנו?
המושג מגיע מעולם הפיזיולוגיה והפסיכולוגיה ומשמעו תחושת מצוקה. זו יכולה להיות מצוקה שנובעת מפגיעה באיזון הפיזי שלנו או הרגשי-פסיכולוגי שלנו. הופתעתי לגלות שמקור המילה מגיע מעולם הפיזיקה ומתאר את היכולת של מתכת לעמוד בלחץ שמופעל עליה.
מנגנון הסטרס בגוף הוא קריטי להישרדות שלנו. הוא פועל בשני מישורים - הורמונלי ועיצבי, והוא מאפשר לנו להתמודד עם מצבי קיצון בהם אנחנו חווים איזשהו איום. המנגנון ההורמונלי הוא יותר ארוך טווח , נניח כשאנחנו מתכוננים לקראת משהו שמעורר בנו מתח, והשני, העיצבי, פועל בטווח קצר יותר במצבים של איום קיצוני על חיינו. כשהמערכות האלה נכנסות לפעולה, הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול מופרשים לבלוטת יותרת הכליה והגוף מגייס את כל המשאבים שהוא יכול כדי לשרוד. כשזה קורה, כל יתר המערכות בגוף מאטות את הפעילות שלהן כדי לא לצרוך אנרגיה מיותרת. חלק ממה שקורה בעקבות הפעלת המנגנונים האלה זה עלייה בלחץ דם, עלייה ברמת הסוכר בדם, עלייה בקצב לב, היצרות כלי דם, האטה בפעילות של מערכת העיכול, ירידה בפעילות של מערכת החיסון, האטה בפעילות הורמונלית כמו למשל הורמוני מין שקשורים במחזור החודשי וגדילה ועוד.
אז חוץ מלגרום לנו להיות עצבניים, ולהרוס לנו לילות שקטים של שינה, יש לסטרס השפעה על כל המערכות בגוף שלנו. בגלל שהיום החיים הופכים לפחות ופחות רגועים, אנחנו חשופים לגורמים שמייצרים סטרס באופן יומיומי- פקקים, לחצים כלכליים, עומס בעבודה, קורונה ועוד רשימה ארוכה. הדבר הזה גורם לסטרס כרוני שמתיש את הגוף וחושף אותו למחלות.
לפי הרפואה הסינית כל האיברים והמערכות בגוף פועלים בהרמוניה ובתלות הדדית. אמנם לכל איבר יש את התפקודים הפיזיולוגיים והאנרגטיים שלו, אבל כדי שאיבר אחד יפעל באופן תקין, גם יתר האיברים צריכים להיות מאוזנים. סטרס לפי הרפואה הסינית גורם ליציאה מהאיזון הזה ותוקע את הזרימה החלקה של הצ׳י. הדבר הזה יפגע ויבוא לידי ביטוי בכל אחד או כמה מן האיברים והמסלולים השונים בגוף. אצל כל אחד מאיתנו זה עלול ליצור מחלה/בעיה שונה- אצל אחד שילשולים ואצל האחר לחץ דם גבוה. אפשר לומר שכל האיברים והמערכות בגוף קשורים ומושפעים מסטרס, אבל בכל זאת יש איבר אחד עם התפקיד משמעותי ביותר- הכליות.
הכליות הן השורש של היין והיאנג בגוף שלנו. הן האיבר שנחשב הכי ייני מבין כל האיברים, הן מאחסנות את הג'ינג שזה תמצית החיים שלנו שאיתה נולדנו, הן מייצרות את החומר שמזין את העצמות, חוט השדרה והמוח, הן שולטות ברגש של פחד וקשורות ליצר ההשרדות שלנו.
התפקיד הטבעי שלהן הוא לאחסן את החומרים שמזינים אותנו וחיוניים להישרדות שלנו. עם השנים המאגרים האלו הולכים ופוחתים באופן טבעי, אבל כל עוד אנחנו מזינים את עצמינו כמו שצריך וחיים באיזון, אז אנחנו לא "מבזבזים" את המאגרים האלו לשווא. היום, בעולם המערבי, אנחנו חיים במצב של הישרדות מתמדת ובזבוז אנרגיה בלתי פוסק, ובמקביל אנחנו גם לא מחזקים את עצמנו עם מספיק שעות שינה/תזונה נכונה למשל. המצב הזה גורם לכליות לעבוד קשה ולנצל את מאגרי האנרגיה שלנו כדי שנוכל לשרוד. ככה אנחנו בעצם מבזבזים את הרזרבות שלנו ומתישים את הכליות, שהן, כמו שהזכרתי- השורש של כל היין והיאנג בגוף ומקור ההזנה של כל יתר האיברים.
אז איך מפחיתים את רמת הסטרס?
קודם כל כדי לטפל בסטרס צריך להכיר בו - לזהות את התסמינים שהוא מייצר בחיים שלנו ולנסות להבין מה מקור המתח.
בנוסף, יש כמה הרגלים חדשים שאפשר לאמץ:
פעילות גופנית
צאו להליכה, תשחו, תעשו מתיחות, תשחקו עם הילדים שלכם בכדור, לא משנה מה, תהיו בפעילות של הגוף. ז גורם לשחרור של אנדורפינים במוח שיוצרים תחושת אופוריה, אלחוש כאבים ותחושת סיפוק ורוגע.
תקחו לעצמכם כמה דק להרפייה
לדעת לקחת הפסקות במהלך היום זה קריטי להורדת רמות הסטרס. אם אתם מאלה שיכולים להתמסר למדיטציה זה יהיה הכי טוב, יש היום הוכחות מחקריות להשפעה העמוקה של זה על פעילות המוח. אבל אם זה גדול עליכם אז מספיק שתתמסרו לכמה תרגילי נשימה, יוגה, דמיון מודרך, חשיפה לשמש או אפילו ע"י פעולות פשוטות שמסיחות את הדעת כמו לשטוף כלים. רק תעזרו למוח להרפות את המחשבות.
חליטות מרגיעות
עצם הפעולה של להכין את התה ולשתות משקה חם יוצרים אפקט מרגיע, אבל יש צמחים מסוימים שהם יעילים במיוחד- עלי פסיפלורה (גורם לנמנום) קמומיל, נענע, לבנדר, מרווה ומליסה.
רפואה סינית
הטיפול ברפואה סינית בעזרת דיקור, צמחי מרפא ותזונה מחזק את החיסוניות של הגוף, מאזן בחזרה את התנועה התקינה של הצ'י, מרגיע את מערכת העצבים הסימפתטית, וע"י כך בעצם מחזיר לגוף את היכולת להתמודד עם מצבי סטרס בלי לצאת כל פעם מאיזון.
שינה
בזמן השינה קורים תהליכים שלמים שמאפסים את המערכות שלנו בגוף כמו את מערכת העצבים והציר ההורמונלי. מחקרים מראים קשר הדוק בין מחסור בשעות שינה לבין הפרעות של מצב רוח, סטרס, חרדה ודיכאון.
כל הטיפים האלו בהחלט יכולים לעזור לגוף להתמודד עם מצבי סטרס, אבל חשוב שלא נתעלם מגורמים אחרים שיכולים להוות את הבסיס למקור הסטרס כמו מקום עבודה, זוגיות, קשרים בין אישיים, מקום מגורים ועוד. שינויים מהסוג הזה הם הקשים ביותר ודורשים מאיתנו כוחות גדולים, אבל ההשפעה תהיה משמעותית באותה מידה. אם אנחנו נמצאים במערכת יחסים שלא גורמת לנו אושר, או בעבודה שעושה לנו לא טוב, סביר להניח שעם הזמן זה יעורר אצלנו סטרס כרוני שיגרום גם לבעיות פיזיולוגיות כמו בעיות שינה, מגרנות או כאבי מחזור. חשוב להיות ערניים לדברים האלה וגם אם השינוי הוא איטי, לכוון אליו ולהאמין שהוא יכול לבוא.