
ניקוי אביב
עונת האביב מאופיינת בשינויים, צמיחה, בילוי בחוץ והתחלות חדשות. כדי להתחיל אותה בקלילות- כדאי להתנקות מהעודפים שנצברו בעונת החורף המכנס
אקדים ואומר שאני מעולם לא הייתי בנאדם של דיאטות, תפריטים ובכלל של שינויים קיצוניים. עד היום אני אמביוולנטית לגבי זה ובעיקר מאמינה ששינויים בתזונה דורשים הרבה העמקה והקשבה לגוף, ולרוב גם ליווי מקצועי. אבל מתוך האמונה שלי בתזונה עונתית, יש זמן מסוים בשנה שבה כן יהיה נכון לעשות כמה שינויים קצת יותר דרמטיים בתפריט שלנו, גם אם זה לכמה ימים בלבד, והזמן הזה הוא באביב!
על פי התאוריה של הרפואה הסינית, עונת האביב היא העונה האולטימטיבית לניקוי רעלים, ולשאר העודפים שצברנו בשנה האחרונה, ובחורף בפרט. בזמן שהטבע מתחדש, זה יהיה הזמן המושלם שהגוף שלנו יעבור ניקוי והתחדשות גם כן.
מה מיוחד באביב?
עונת האביב קשורה לאלמנט העץ ולאיבר הכבד- האיבר הדומיננטי בתהליך הניקוי. הכבד יודע להתנקות ולהתחדש באופן טבעי, אבל בגלל שאנחנו חיים בעולם מודרני עמוס ברעלים, כדאי שנעזור לו עם זה מדי פעם כדי שיוכל להמשיך ולתפקד באופן תקין, אחרת הוא עלול להיפגע והדבר יבוא לידי ביטוי בתסמינים כמו בעיות עור, אסטמה, אלרגיות, כאבי ראש, התקפי זעם ועוד.
איך מנקים את הכבד?
קודם כל, יש יותר מדרך אחת לעשות ניקוי אביב, אבל לא משנה באיזו מהן תבחרו- חשוב שתעשו זאת באחריות ועם הקשבה אל הגוף, ורצוי גם עם ליווי של אשת מקצוע.
את הניקוי אפשר לעשות בין שבוע לחודש. כ-10 ימים לפני שמתחילים אותו כדאי להפסיק לצרוך, או להוריד למינימום- קפה, בשר, תבלינים חריפים, ממתקים וסיגריות, כדי להקטין את ״משבר הגמילה״. גם את הניקוי עצמו והיציאה ממנו אני ממליצה לעשות באופן הדרגתי, ז"א להוסיף דברים לתפריט לאט ובעדינות ובהפרש של כמה ימים בכל פעם.
במהלך הניקוי חשוב לשתות הרבה מים וחליטות צמחים (8-12 כוסות ביום), ולהתחיל את הבוקר עם חצי לימון סחוט בכוס מים, אפשר להוסיף כף שמן זית אם סובלים מעצירות.
ממה להימנע?
נמנעים לגמרי מקפה, אלכוהול, סיגריות, קפאין, סוכר, מטוגן, מזון מעובד ומתועש, קמח לבן ומוצריו, שמרים, משקאות ממותקים ומוגזים, בשר, דגים, ביצים, עוף ומוצרי חלב. ובנוסף, גם מחצילים, זיתים, כרובית, עגבניות וירקות מוחמצים\ כבושים\ חריפים.
מה כן אוכלים?
נמנעים לגמרי מקפה, אלכוהול, סיגריות, קפאין, סוכר, מטוגן, מזון מעובד ומתועש, קמח לבן ומוצריו, שמרים, משקאות ממותקים ומוגזים, בשר, דגים, ביצים, עוף ומוצרי חלב. ובנוסף, גם מחצילים, זיתים, כרובית, עגבניות וירקות מוחמצים\ כבושים\ חריפים.
דגנים- אורז מכל הסוגים, גריסי פנינה, קינואה, שיבולת שועל, כוסמת, ודוחן.
שומנים- שמן זית, שמן קוקוס, אבוקדו, טחינה משומשום מלא, אגוזים, שקדים וזרעים.
ירקות ופירות- אגס, לימון, תפוח, מעט פירות יער, כל הירקות הירוקים והכתומים, פטריות, כל סוגי הנבטים, גזר וסלק אם אין בעיה של סוכר, ירקות שורש, בצל ושום- אך ורק מבושלים. לגבי פירות, מומלץ לצרוך 1-3 מנות פרי ביום בהתאם למצב הרפואי.
קטניות- חשוב להשרות לפני הבישול ומומלץ גם להנביט: עדשים כתומות, שעועית אזוקי+מאש+ירוקה, אפונה ירוקה (יש אפונה טרייה בעונה)
חלבון מהחי- להוסיף בהדרגה לקראת סוף הניקוי.
צמחי תבלין- טימין, אורגנו, בזיליקום, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר.
תבלינים- כורכום, כמון, אורגנו, קצח, מלח, זעתר, זרעי שומר ומעט פפריקה מתוקה.
חשוב לזכור!
הניקוי אינו מומלץ לנשים בהריון, לאנשים הסובלים מבעיות בכליות, אנמיה ומחלות כרוניות הדורשות נטילת תרופות על בסיסי קבוע. במקרים אלה מומלץ לפנות לאיש מקצוע המתמחה בתהליכי ניקוי גם עבור אוכלוסיות מהסוג הזה. בכל מצב- מומלץ לעשות את הניקוי בליווי של אשת מקצוע מוסמכת.