עונות השנה ברפואה הסינית

איך לחיות נכון לפי הפילוסופיה הסינית- טיפים לכל עונה

אקדים ואומר שאני מעולם לא הייתי בנאדם של דיאטות, תפריטים ובכלל של שינויים קיצוניים. עד היום אני אמביוולנטית לגבי זה ובעיקר מאמינה ששינויים בתזונה דורשים הרבה העמקה והקשבה לגוף, ולרוב גם ליווי מקצועי. אבל מתוך האמונה שלי בתזונה עונתית, יש זמן מסוים בשנה שבה כן יהיה נכון לעשות כמה שינויים קצת יותר דרמטיים בתפריט שלנו, גם אם זה לכמה ימים בלבד, והזמן הזה הוא באביב!

״החכמים חיו לפי חוקי הטבע ולכן גופם לא סבל ממחלות שונות, הם לא איבדו שום דבר שהטבע העניק להם ותמצית חייהם לא הייתה מותשת לעולם.״

מתוך ספר ה- NEI JING. 

הרפואה הסינית צמחה מתוך התבוננות בטבע והבנת הכוחות הפועלים ביקום. היא מבוססת על הפילוסופיה הדאואיסטית, לפיה האדם הוא חלק בלתי נפרד מהטבע, והחוקיות הפועלת בטבע מתרחשת גם בגופו. משמעות הדבר, בהקשר של עונות השנה, הוא שלכל עונה יש אופי ודגשים משלה כמו מזג אוויר, ריח, צבעים, צמחיה, תנועה אנרגטית ועוד. אלו משפיעים על האדם שחי בסימביוזה עם הטבע. במידה ואדם לא יחיה בהרמוניה עם כל אלה- עלולה להתפתח מחלה.
בהסתכלות המדעית, אותו מצב מאוזן של הגוף אל מול החיצון נקרא הומיאוסטזיס, וישנם מנגנונים שפועלים באופן טבעי על מנת לשמר אותו. כשקר למשל, כלי הדם שסמוכים לעור מתכווצים כדי לשמור על חומם של האיברים הפנימיים. דבר נוסף שקורה כשבחוץ קר ואולי שמתן לב אליו זה השתנה מרובה, וזה קורה גם בעקבות העלייה בלחץ הדם (כיווץ הכלי דם), וגם בשביל שהגוף לא יבזבז אנרגיה על צבירת נוזלים, אלא ינצל אותה לצורך חימום.

עונת החורף:

בחורף הטבע מאט את הפעילות שלו כדי לשמור על מאגרי האנרגיה, עולם החי והצומח נכנסים למה שנקרא "תרדמת חורף", לכן כדאי גם לנו לעשות דבר דומה. החורף הוא זמן טוב להתכנסות והתבוננות פנימה, לפעילות פיזית מואטת ביחס לשאר עונות השנה, ולמנוחה לקראת האביב (עונה המאופיינת באנרגיה מתפרצת). מומלץ ללכת לישון מוקדם ולקום מאוחר, ולעסוק בפעילות גופנית מתונה כמו תרגילי חימום וגמישות למפרקים. הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על החום גוף שלנו, ואת זה אפשר לעשות בכמה דרכים פשוטות: 
תזונה: מומלץ לאכול יותר מהכמות שאנחנו אוכלים ביתר חודשי השנה, ולהקפיד על מזונות חמים שבושלו הרבה זמן כמו קטניות, דגנים מלאים, ירקות שורש ומזונות מהחי.
שתייה של חליטות מחממות כמו קינמון, ג'ינג'ר, הל וציפורן. כדאי להמעיט בחליטות ותבלינים עם אופי מקרר כמו נענע, מנטה, לואיזה, עשב לימון וגרניום. 
להימנע מהזעה מרובה: שמירה על נקבוביות העור סגורות תמנע פעילות שמקררת את הגוף. 
בנוסף לכל הפעולות המחממות שציינתי, חשוב גם לאוורר מדי פעם את הבית עם אוויר נקי מבחוץ, ולהימנע מחימום יתר כדי לא לייבש את נוזלי הגוף. אפשר לשמור על מידה קלה של לחות בבית באמצעות קערת מים ליד הרדיאטור. 

עונת האביב:

לפי הרפואה הסינית האביב משויך לאלמנט העץ ולאיברים כבד וכיס מרה. 
העץ מסמל אנרגיה של תנועה, שינוי, צמיחה והתפתחות. אחרי ההתכנסות שהביאה החורף, בה אגרנו כוחות, הרהרנו במחשבותינו וצברנו רעיונות- האביב בא כדי להניע ולהפוך את כל אלו לפעולות אקטיביות.
הכבד קשור לעיניים, הוא אחראי על זרימת דם חלקה בגוף, הזנה של הגידים והרצועות, ניקוי הדם מרעלים והוא משתתף בהפעלת מערכת החיסון.
מבחינה רגשית, כעס מאפיין את אלמנט העץ וזהו רגש לפגוע בכבד. 
כשהכבד לא עובד בצורה הרמונית בתקופת האביב נוכל לראות תסמינים כמו גרד ואדמומיות בעיניים, כאבי ראש, תפיסויות בצוואר, אי סדירות במחזור החודשי, התפרצויות כעס, פריחות בעור, עייפות עם קושי לקום בבוקר ועוד.
הטיפול בכבד בתקופת האביב מצריך פעילות גופנית, ותזונה עונתית שמנקה את הכבד כמו למשל נבטים ועלים ירוקים, שהם עשירים בכלורופיל ונוגדי חימצון, לימון, תות עץ, ג׳ינג׳ר, שומר, סלרי, נענע, צנונית וסלק. האביב הוא הזמן האידאלי בשנה לעשות בו ניקוי רעלים כדי להשיל את כל מה שצברנו במהלך החורף, לצנן את הגוף לקראת הקיץ ולהקל על הכבד בביצוע תפקידיו.

עונת הקיץ:

הזמן בשנה בו היאנג בשיאו- הימים ארוכים יותר, יש הרבה תנועה, שמחה, אהבה, תקשורת, צמיחה והגשמה. בטבע, הקיץ זו התקופה שהיצורים מסיימים להתפתח ומגיעים לשיא הפוטנציאל שלהם. יחד עם כל היופי הזה, הקיץ, וספציפית הקיץ הישראלי, מביא איתו חום ולחות שיכולים להקשות עלינו. הנטייה שלנו היא להתמודד עם זה בעזרת מזגנים, אוכל קר ונא, ומשקאות קפואים. אלה לא תורמים לנו רבות ואפילו עלולים להזיק.
למרות הדחף שלנו לצנן את הגוף עם צריכה של דברים מאוד קרים, חשוב שנעשה זאת במתינות כדי לא לפגוע ב״אש״ של מערכת העיכול. מכירים את זה שאכלתם יותר מדי אבטיח ורצתם לשירותים? אז כזה!
בקיץ כדאי להימנע ממזונות מחממים מאוד כמו חלבון מהחי, שמן, הרבה מלח, אוכל מטוגן וסוכר.
רצוי שלא לשתות משקאות קפואים אלא לצרוך נוזלים בטמפרטורת החדר. לגבי פירות, שכיף וחשוב לאכול בקיץ- חשוב לצרוך במתינות (1-2 מנות פרי ביום) ושזה לא יהיה קינוח אחרי ארוחה (טיפ שתקף לכל עונות השנה).
פירות (במתינות!)- תות, אבטיח, משמש, מלון, פטל, דובדבן, אוכמניות, פסיפלורה, מנגו, אננס, תאנה.

דגנים- אמרנט, קינואה, דוחן, אורז ואטריות מכל הסוגים.

קטניות- עדשים אדומות, תורמוס, שעועית שחורה, טופו, פול, שעועית מש.
חליטות מקררות- שיבא, נענע, מנטה, לואיזה, מליסה, עשב לימון, גרניום לימוני.

עונת הסתיו:

לפי הרפואה הסינית הסתיו מהווה את המעבר בין שיא היאנג לשיא היין. זו עונה שמקושרת לאלמנט המתכת, לאיברים ריאות ומעי גס ולאקלים של יובש.
המתכת עוסקת בקשר שלנו עם החוץ ועם מה שאנחנו בוחרים להכניס פנימה (דרך הריאות) ולהטמיע, או לטהר החוצה (דרך המעי גס). היא מתחילה תנועה של התכנסות, צמצום וניקיון לקראת עונת החורף.
כדי לשמור על בריאות ואיזון פנימיים, חשוב שנהיה מסונכרנים עם האנרגיה החיצונית שמביא הסתיו וניתן מקום בתקופה הזו להתבוננות פנימה ולהתעסקות עצמית- מי אני, מה אני, במה אני בוחרת, ומה אני משחררת. אני ממליצה לכן לעשות את כל זה עם חלונות פתוחים כדי לאוורר את הבית מהאוויר העומד של הקיץ ולקראת האיטום בחורף. 
התזונה בסתיו צריכה להיות מורכבת ממזון שמלכד ומכווץ את האנרגיה והמחשבות שלנו פנימה. הטעם החמוץ הוא טעם מכווץ ולכן מאכלים חמצמצים כמו לחם מחמצת שאור, כרוב ומלפפון חמוץ, זיתים, יוגורט, תה פקעות ורדים, לימונים וליים ותפוחים ירוקים מצוינים בעונה זו.
הסתיו הוא עונה של יובש וקרירות ואנשים רבים נוטים בעונה זו לסבול מצמא ויובש בעור, שפתיים, עיניים, אף וגרון ולעקצוצים באזורים היבשים. בכדי למנוע זאת יש להוסיף מזון שמלחלח את הראות כגון מוצרי סויה כמו טופו, תרד, אגסים, תפוח ואפרסמון, אצות,מעט בוטנים, טחינה ודבש.