
פטריות מרפא
הפטריות הן בלי שום ספק יצור מרתק ויוצא דופן. לא מדובר בצמח ולא בבעל חיים, אלא בממלכה העומדת בפני עצמה, ונבדלת מן האחרות בתכונות רבות, כמו למשל, במבנה התא באופן הרבייה שלה.
עד היום התגלו כ- 100,000 זנים של פטריות, וההנחה היא שקיימים הרבה יותר. מבין אלו שכן התגלו, ישנן כמה פטריות בעלות איכויות מרפאות. השימוש בפטריות מרפא ברפואות העתיקות החל כבר לפני שנים רבות- באיורוודה מ- 600 לפני הספירה, ברפואה הסינית כבר למעלה מ- 2000 שנה, באימפריה הרומית, ביוון העתיקה החל מהמאה ה-1 לספירה ובמצרים יש עדויות לשימוש בפטריות כבר מ- 1500 לפני הספירה. לאט ובזהירות, פטריות מתחילות למצוא את מקומן גם ברפואה המודרנית, האנטיביוטיקה פניצילין למשל, מבוססת על פטריית העובש פניציליום. בשנים האחרונות תחום המחקר של הפטריות תופס תאוצה וישנן כבר לא מעט הוכחות להשפעות שלהן על הבריאות שלנו.
חלק מפטריות המרפא המוכרות יותר, אשר נמצאות בשימוש קליני בעולם, וגם בארץ, הן מאיטקה, שיטאקי, ריישי, קורדיספס, פלאורוטוס וטרמטס. כל אחת מהן נבדלת מהאחרות בזכות תכונות המייחדות אותה, אך יש כמה תכונות אשר משותפות לכולן:
1. הן עשירות בסיבים תזונתיים המיטיבים עם חיידקי המעיים שלנו ומעכבים ספיגה של סוכר.
2. יש בהן כמות גדולה של בויטמין די.
3. הן בעלות תכונות אדפטוגניות המסייעות לגוף להתמודד עם סטרס.
4. הן מכילות פוליסכרידים (פחמימות מורכבות) שפועלים בגוף שלנו לויסות וחיזוק מערכת החיסון. חלק מאותם פוליסכרידים מאטים התרבות של תאים סרטניים.
ריישי:
שמה הסיני הוא Ling zhi והמשמעות היא “עוצמה רוחנית וחיי נצח”. השם מייצג את הרעיון של השמיימי והמופלא, ושל אריכות ימים. ביפן מכונה הפטרייה Mannentake “פטריית 10,000 השנים”. השימוש בה מתועד לראשונה בכתבים מהמאה השנייה לפני הספירה, אז התייחסו אליה כאל צמח מרפא ייחודי לבני האצולה והיו משתמשים בה לטקסים רוחניים, אמנות, אדריכלות, תכשיטים וכתרופה מאריכת חיים. לפי הרפואה הסינית היא משפיעה על האיברים- לב, כליות, ריאות וכבד. היא מחזקת צ׳י ומזינה דם, משקיטה את הנפש ומעוררת את המודעות והתבונה, מפסיקה שיעול ומטפלת בקוצר נשימה, מטפלת בבעיות שינה, מחזקת את תפקודי מערכת העיכול, מזינה את הלב ומרגיעה את ה"שן" (רוח האדם, נשמה).
מה מראים המחקרים על פטריית הריישי?
1. מחזקת את מערכת החיסון- יש בה חומרים אנטי ויראליים, אנטי בקטריאליים ואנטי היסטמינים כך שהיא תהיה טובה לטפל באלרגיות.
2. בעלת תכונות אדפטוגניות- עוזרת לגוף להסתגל לשינויים, לחזור לתפקוד מאוזן ותקין (הומאוסטזיס) , מקדמת החלמה ממחלה ועוזרת לגוף להתמודד עם מצבי סטרס.
3. אנטי דלקתית- דלקת כרונית קשורה למחלות שונות, כולל הפרעות קרדיווסקולריות, סוכרת ומצבים ניווניים.
4. נוגדת חמצון ומעכבת תהליכי הזדקנות- פטריית ריישי מכילה נוגדי חמצון המסייעים בנטרול רדיקלים חופשיים מזיקים בגוף, תוך הפחתת סטרס חמצוני ונזק תאי.
5. אנטי סרטנית- התרכובות הביו-אקטיביות שבפטריה יכולות לעכב את הצמיחה והשגשוג של תאים סרטניים, לגרום לאפופטוזיס (מוות תאי מתוכנת), ולדכא אנגיוגנזה (יצירת כלי דם חדשים לתמיכה בצמיחת הגידול). בנוסף, היא יכולה לשפר את ההשפעות של הטיפולים הקונבנציונליים בסרטן ולהפחית את תופעות הלוואי.
6. מגנה על הכבד- ריישי מסייעת בהגנה על הכבד מפני נזקים הנגרמים מרעלים, וירוסים או צריכת אלכוהול. תרכובות שיש בפטרייה יכולות לקדם התחדשות תאי כבד, לשפר את ההגנה נוגדת חמצון ולעכב דלקת בכבד.
7. מאזנת לחץ דם, מרגיעה את מערכת העצבים הסימפתטית, תומכת בשינה עמוקה ואיכותית יותר.
טרמס, "Turkey tail":
לפי הרפואה הסינית היא מחזקת QI ו YIN, ומשתמשים בה לטיפול במצבים של עיכול חלש, עייפות וזיהומים בדרכי הנשימה.
מה מראים המחקרים על פטריית הטרמטס?
1. מחזקת מערכת החיסון- פועלת באופן דומה לריישי ולקורדיספס. יעילה במיוחד לטיפול במחלות ויראליות.
2. אנטי דלקתית ונוגדת חמצון- בדומה לריישי ולקורדיספס.
3. תומכת בבריאות המעיים- הפטריה מכילה סיבים פרה-ביוטיים שיכולים לשמש מזון לחיידקי מעיים מועילים, דבר זה תורם לבריאות מערכת העיכול, לספיגה טובה יותר של המזון, ולתפקוד מערכת החיסון.
4. טיפול תומך בטיפולים סרטניים- מחקרים הראו אחוזי החלמה גבוהים יותר אצל אלו שנטלו מהפטרייה במקביל לטיפול הקונבנציונאליים לעומת אלו שלא נטלו ממנה. ביפן היא אף רשומה כתרופה שנותנים במהלך טיפולים בסרטן.
קורדיספס:
פטריית מרפא מאוד מוערכת ברפואה הסינית. באופן מסורתי השתמשו בה כדי להגביר את רמות האנרגיה והסיבולת, וכדי לשפר ביצועים אתלטיים. לפי הרפואה הסינית הקורדיספס מחזקת את הכליות והריאות, היא מטפלת במחלות של דרכי הנשימה והיא מגבירה את החיוניות המינית.
מה מראים המחקרים על פטריית הקורידספס?
1. מעלה את רמות החמצן בתאים- כתוצאה מכך היא אכן מטיבה עם האנרגיה הכללית ועם ביצועים אתלטיים
2. אנטי דלקתית
3. נוגדת חימצון- נוגדי חמצון מסייעים בהגנה על הגוף מפני מתח חמצוני, שעלול לתרום למחלות שונות, לרבות סרטן, הפרעות לב וכלי דם ומצבים ניווניים עצביים.
4. אנטי סרטנית ומחזקת מערכת חיסון- היא מפעילה גירוי של תאי חיסון מסוימים כגון תאי רוצח טבעי (NK) ומקרופאגים
5. בעלת תכונות נוגדות גידולים- מחקרים בבעלי חיים הראו שהפטריה מעכבת את הצמיחה והשגשוג של תאים סרטניים, גורם לאפופטוזיס (מוות תאי מתוכנת), ומעכב אנגיוגנזה (היווצרות של כלי דם חדשים לתמיכה בצמיחת הגידול).
היריסיום, Lion's mane:
ברפואות העתיקות היא מוערכת בזכות היכולת שלה לשפר תפקודים קוגניטיביים. היא שימושית לתמיכה בבריאות המוח, לשיפור הזיכרון ולשיפור המיקוד והריכוז. מאמינים כי רעמת האריה מזינה את המוח ומעודדת התחדשות של עצבים, ובנוסף, נעשה בה שימוש גם לתמיכה בבריאות מערכת העיכול.
מה מראים המחקרים על פטריית ההיריסיום?
1. בריאות המוח- היא מכילה תרכובות ביו-אקטיביות שהוכחו כמעוררות סינתזה של גורם גדילה עצבי NGF- חלבון הממלא תפקיד מכריע בצמיחה, תחזוקה ותיקון של נוירונים. היא משפרת את הזיכרון וביצועים קוגניטיביים.
2. התחדשות עצבים- מחקרים בבעלי חיים הוכיחו שהתרכובות הביו-אקטיביות שלה יכולות לעורר צמיחה ותיקון של עצבים פגומים.
3. השפעה אנטי דלקתית ונוגדת חמצון.
4. תמיכה במערכת העיכול- מקדמת גדילה של חיידקי מעיים טובים ומפחיתה דלקתיות במעיים.
5. חיזוק מערכת החיסון- תומכת ביכולת של הגוף להתגונן מפני זיהומים ותאים סרטניים.
מאיטקה:
ברפואה הסינית היא זכתה לכינויים כמו"פטריה רוקדת" או "תרנגולת היער". היא קשורה לחיוניות ואריכות ימים, לחיזוק ה QI הכללי בגוף, איזון בין אנרגיית ה YIN וה- YANG ותמיכה בחילוף חומרים וספיגת מזון.
מה מראים המחקרים על פטריית המאיטקה?
1. מחזקת את מערכת החיסון- בדומה לפטריות שצוינו קודם
2. אנטי סרטנית- משמשת לעיתים כטיפול תומך במקביל לטיפולים קונבנציונליים בסרטן
3. ויסות סוכר בדם- תרכובות מסוימות בפטריות מאיטאקי עשויות לסייע בשיפור הרגישות לאינסולין ומטבוליזם של גלוקוז.
4. ניהול כולסטרול- הפטרייה יודעת לסייע בהורדת רמות הכולסטרול הכולל ורמות הכולסטרול LDL (הרע), תוך העלאת רמות הכולסטרול HDL (הטוב).
5. אנטי דלקתית ונוגדת חמצון.
שיטאקי:
את פטריית השיטאקי אפשר למצוא בכל מני תכשירים סיניים שמבוססים על צמחים. משתמשים בה כדי לעודד את זרימת הדם בגוף, לחזק את הצ׳י ואת החיוניות הכללית, ולנקות את הכבד מרעלים.
מה מראים המחקרים על פטריית השיטאקי?
1. מחזקת את מערכת החיסון ובעלת תכונות אנטי סרטנית- בדומה ליתר הפטריות שציינתי.
2. תומכת בבריאות הלב וכלי הדם- מחקרים מראים שהיא יודעת להפחית רמות כולסטרול, במיוחד כולסטרול רע (LDL), ולשפר את פרופיל השומנים. בזכות כך היא עשויה לתרום להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
3. תומכת בבריאות הכבד- כמה מחקרים מצביעים על היכולת שלה להגן על הכבד מפני נזקים, כנראה בזכות נוכחותם של תרכובות כמו אריטדנין.
4. אנטי דלקתית ונוגדת חמצון.
5. פעילות אנטי-מיקרוביאלית- תומכת במאבק של הגוף במצב של זיהום כתוצאה מפטריות וחיידקים מסוימים.
פלאורוטוס:
הפטרייה זכתה לכינויים כמו ״Oyster mushroom" ו- "Tree oyster" בזכות צורתה שמזכירה צדפה.
השימוש שלה ברפואה הסינית המסורתית הוא לא נפוץ, אך ישנן כמה פרשנויות מודרניות של רפואת הצמחים הסינית שמצאו בפטריה יתרונות מרפאות כמו תמיכה במערכת העיכול החיסון.
מה מראים המחקרים על פטריית הפלאורוטוס?
1. בעלת ערך תזונתי גבוה- פטריות פלאורוטוס הן מקור טוב לחומרים מזינים, כמו חלבונים, סיבים, ויטמינים (ויטמינים מקבוצת B כמו B1, B2, B3, B5, B6 ופולאט), מינרלים (כגון אשלגן, זרחן, אבץ ונחושת) , ונוגדי חמצון.
2. פעילות אנטי-מיקרוביאלית- תומכת במאבק של הגוף במצב של זיהום כתוצאה מפטריות וחיידקים מסוימים.
3. מאזנת כולסטרול- מחקרים דיווחו על הפחתה פוטנציאלית ברמות הכולסטרול הכללי ורמות הכולסטרול הרע (LDL) לאחר צריכת הפטריה.
4. ויסות רמות סוכר- התרכובות הביו-אקטיביות בפלאורוטוס משפרות את הרגישות לאינסולין ואת חילוף החומרים של גלוקוז.
5. אנטי דלקתית ונוגדת חמצון.