תורת האיברים וחמשת האלמנטים

הסינית מסתכלים על האיברים ועל המערכות השונות בגוף בצורה שונה מזו שאנחנו מכירים במערב

הרפואות המגוונות שונות זו מזו בכל מני אספקטים- שיטת האבחנה, הכלים הטיפוליים ועוד. עם זאת, ההבדל המשמעותי ביותר, זה שקדם לכל האחרים, הוא התיאוריה שעליה מבוססת כל אחת מן הרפואות. כולן מתייחסות לאותו הגוף, לאותן המחלות, וכולן שואפות לריפוי, אבל הדרך בה הן מתייחסות לכל אחד מהיבטים אלו תהיה שונה בין רפואה אחת לאחרת. לכל אחת משקפיים משלה

כדי להבין טוב יותר את הרפואה הסינית, חשוב שנרכיב את המשקפיים שלה, שנכיר את המושגים השונים דרכה היא מתארת תופעות וחומרים. כדי שתוכלו להבין אותם לעומק, אני ממליצה לכם למחוק לרגע המונחים שבאתם איתם מהבית ולהבין שהדברים לא סותרים זה את זה. בהמשך הדרך- מגלים שהם אפילו משלימים.

תורת האיברים

ההתייחסות לאיברים ברפואה הסינית שונה מזו שאנחנו מכירים מהרפואה המערבית. בשנה הראשונה שלי בלימודים אני זוכרת את הבלבול שהרגשתי בקורסים התיאורטיים: הטחול אחראי על עיבוד המזון והמחשבות, הריאות על עור הגוף והכבד על הזרימה החלקה של הצ'י והדם. לא הבנתי על מה מדברים איתי והכל היה נשמע לי מוזר, הרי הטחול קשור בכלל לסינון תאי הדם, הריאות לנשימה והכבד לרשימה ארוכה של דברים שבוודאות לא כוללים בתוכם זרימת צ'י. רק אחרי שהצלחתי לנתק את כל מה שהכרתי עד אז ולפנות מקום ללמידת שפה והסתכלות חדשה על הגוף, הדברים התחילו להתבהר. עם הזמן התאפשר לי גם לעשות את החיבור בין שני העולמות ולהבין שהם משלימים זה את זה.

מהם ה-"איברים" הסיניים?

הסינים הגדירו 12 איברים פנימיים, 6 יינים ו-6 יאנגים. כל איבר נחשב למערכת שלמה האחראית על תחומים ותפקודים רבים בגוף. חלק מן התפקודים הללו מתבצעים על ידי האיבר עצמו, וחלק עלי ידי המרידיאן הנושא את האנרגיה של אותו איבר. ישנה גם משמעות רבה למערכת היחסים והזרימה התקינה של הצ'י בין האיברים השונים על מנת שכל אחד מהם יוכל לבצע את תפקידו כראוי. לכל איבר מיוחסות גם תכונות פיזיולוגיות, וגם תכונות אנרגטיות- כמו טמפרטורה, רגש, עונה בשנה או שעה מסוימת ביום בה הוא פעיל יותר או פחות.
האנטומיה הסינית מבוססת על תיאוריית היין והיאנג, ומחלקת את איברי הגוף לשתי קבוצות עיקריות:
1. איברי יין- לב, כבד, ריאות, טחול, כליות ומעטפת הלב. אלו הם איברי ה-Zang, “האיברים המלאים”. איברים אלו מלאים בצ’י, דם ונוזלי גוף שונים. הם מכילים את החומרים הטהורים שהתקבלו מאיברי היאנג.
2.  איברי היאנג – מעי דק, כיס מרה, מעי גס, קיבה, שלפוחית שתן והמחמם המשולש. אלו הם איברי ה-Fu, או “האיברים החלולים”. איברים אלו אינם מכילים בתוכם חומרים באופן קבוע אלא מתמלאים ומתרוקנים כל העת. הם אחראים למעבר ופירוק המזון. את החומרים הטהורים המופקים בתהליכים השונים הם שולחים לשאר חלקי הגוף.

חמשת האלמנטים

מכונים גם חמש התנועות, היסודות או הפאזות. מושג האלמנטים, הנמצא בבסיס של הפילוסופיה הסינית, צמח מתאוריית היין והיאנג ולמעשה המשיך אותה. תורת האלמנטים מבוססת על הרעיון שכל תופעה ביקום וכל דבר בגוף האדם מושפע ממצב הקשר האנרגטי בין השמים והארץ, וניתן לתיאור דרך חמישה אלמנטים - אש, אדמה, מתכת, מים ועץ. הדינמיקה בין האלמנטים השונים בגוף ובטבע יכולה להסביר התפתחות של מצבים פיזיים ורגשיים באדם וגם להציע אסטרטגיות טיפול שיחזירו את הגוף בחזרה לאיזון. לכל אלמנט מיוחסים איברים ספציפיים, מרידיאנים (מסלולי אנרגיה בגוף), חומרים שונים בגוף, עונה בשנה, מזונות, רגשות, שעה ביום ועוד. בנוסף, בכל אדם קיימים כל חמשת האלמנטים במינונים שונים, אך אצל כל אחד תמיד יהיה אלמנט אחד דומיננטי יותר מהאחרים.

אש


אלמנט האש קשור לאיברים לב ומעי דק, הוא מגלם תכונות של חום, כמו שמחה ותקשורת אינטימית, הוא מיוצג ע״י הצבע האדום, ומשוייך לעונת הקיץ. תנועת האש היא כלפי מעלה, בטבע ובגוף שלנו גם כן. הטעם שקשור לאש הוא הטעם המר, קפה למשל זו דוגמה טובה, כאחד המשפיע על הלב שלנו ומכניס הרבה חום. כאשר אלמנט האש נמצא באיזון, הוא מטפח שמחה, חמלה ומערכות יחסים בריאות. עם זאת, עודף או מחסור של אש עלולים להוביל לחוסר איזון רגשי, כגון חרדה, חוסר שקט ודיכאון. 

עץ

אלמנט העץ קשור לכבד ולכיס המרה. הוא מגלם תכונות של צמיחה, גמישות ואסרטיביות. כאשר אלמנט העץ מאוזן, הוא מקדם את יכולת הסתגלות שלנו, התכנון והחזון. העץ מזוהה עם הצבע הירוק, הטעם החמוץ ועם עונת האביב. כאשר העץ לא מאוזן, הדבר עלול לבוא לידי ביטוי בהתפרצוית של כעס בלתי נשלט. 

אדמה

אלמנט האדמה נמצא במרכז כל האלמנטים. הוא קשורה למערכת העיכול, שעל פי הרפואה הסינית אלו הם איברי הטחול והקיבה. הוא מגלם איכויות כמו הזנה,יציבות וביטחון, לכן, כאשר הוא נמצא באיזון, זה מטפח תחושות של שביעות רצון, נדיבות ונחת בסיסית. אלמנט זה מיוצג ע״י הצבע הצהוב/צהוב-חום, הוא מקושר לטעם המתוק, ואחראי על המעבר בין העונות. לעיתים, אדמה לא מאוזנת יכולה לבוא לידי ביטוי בדאגנות יתר ומחשבות טורדניות.

מתכת

אלמנט המתכת משויך לאיברים ריאות ומעי הגס. הוא מזוהה עם הצבע הלבן והטעם החריף, וקשור לעונת הסתיו. תנועת המתכת היא כלפי פנים, תנועה של התכנסות והתכווצות. אלמנט זה מגלם תכונות של בהירות, ניקיון, טוהר ויצירת גבולות. כאשר אלמנט המתכת נמצא באיזון, הוא מטפח תכונות של צדקנות יחד עם היכולת להרפות במקביל. לעיתים, מתכת לא מאוזנת יכולה לבוא לידי ביטוי בעצב עמוק שלא משתחרר. 

מים

אלמנט המים קשור לכליות ושלפוחית ​​השתן. הוא מגלם תכונות של עומק, חוכמה ויכולת הסתגלות. כאשר יסוד המים מאוזן, הוא מקדם איכויות של כוח רצון חזק, ויכולת הישרדות גבוהה. עם זאת, חוסר איזון במים יכול להוביל לתחושות של פחד, חוסר ביטחון או חוסר מוטיבציה. המים מזוהים עם הצבעים כחול/שחור, עם עונת החורף ועם הטעם החריף.